Egri rendelőnkben elérhető szolgáltatásunk:

Mintavétel (vérvétel) a Synlab Hungary KFT. partnereként:

SARS-CoV-2 spike-specifikus IgG antitest vizsgálat-ra

(vénás vérből ABBOTT, CMIA módszerrel)

A SYNLAB Hungary Kft-ben használt teszt a SARS-CoV-2 új koronavírus spike receptor-kötő fehérje ellen termelt specifikus IgG antitestet mutatja ki.

Az IgG antitestek megjelenése a fertőzés után 7-15 nappal várható.

Klinikai jelentőség

A SARS-CoV-2 IgG antitest vizsgálat indikációi:

 • COVID-19 megbetegedés utólagos igazolására
  • A pozitív eredmény igazolja, hogy a szervezetben az új koronavírus elleni ellenanyag jelen van, így a lelet felhasználható a védettségi igazolvány igénylésénél a 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet alapján.
 • oltás után megjelentek-e a specifikus antitestek
  • ebben az esetben javasolt az oltási dokumentációban írtak alapján a teljes védettség kialakulásának várható ideje után mintát venni (pl. a PFIZER / BIONTECH Comirnaty esetén a 2. oltás után minimum 7 nappal)

A vizsgálat nem alkalmazható a következő esetek megválaszolására:

 • Aktuális fertőzőképesség meghatározása – ehhez légúti mintából vett PCR–vizsgálat szükséges!
 • Nem különíti el a korábban lezajlott infekciót az éppen aktívan zajló fertőzéstől!
Eredmények értelmezése

A SYNLAB Hungary Kft. szerológiai leletén mikrobiológusok szakmai interpretációja is szerepel, amennyiben ezt kérik és a kérőlapon megtalálhatók az ehhez szükséges információk (anamnézis, tünetek jellege, ideje, korábbi vizsgálati eredmények, oltás típusa és oltási időpontok).

A pozitivitás határértéke: 50,0 AU/ml

Negatív az eredmény, ha a mért érték < 50,0 AU/ml.

Pozitív az eredmény, ha a mért érték ≥ 50,0 AU/ml.

Mindenképpen figyelembe kell venni az eredmény értelmezésénél az egyéb vizsgálati eredményeket (pl. PCR), a klinikumot, anamnézist, immunológiai státuszt és a módszer korlátait!

 Fontos információk:

 • Az antitest kimutatása az immunizáltság vizsgálatára szolgál, akut fertőzés detektálására önmagában nem alkalmas! A fertőzőképesség megítélése specifikus PCR–vizsgálat nélkül nem lehetséges.
 • Immunszupprimált páciens esetén az antitestválasz nem minden esetben mutatható ki.
 • Az ellenanyagszint a fertőzés lezajlása után idővel a kimutathatósági szint alá csökkenhet, ami nem feltétlenül jelenti a védettség eltűnését is.

Negatív eredmény (SARS-CoV-2–ellenes specifikus immunválasz nem detektálható) értelmezése esetén figyelembe kell venni az alábbiakat:

 • A szeronegativitás fogékonyságot jelenthet az új koronavírussal szemben.
 • A negatív szerológiai eredmény nem zárja ki a korábbi fertőzés lehetőségét, mert egyénenként különböző lehet az antitestek megjelenése.
 • A negatív szerológiai eredmény nem zárja ki a friss fertőzés lehetőségét, hiszen az antitestek csak 7-15 nap elteltével lesznek kimutathatók.

Pozitív eredmény (SARS-CoV-2 ellenes IgG immunválasz detektálható) értelmezése esetén figyelembe kell venni az alábbiakat:

 • A szeropozitivitás lehet korábbi fertőzés vagy vakcináció eredménye is.
 • Természetes immunitás (megbetegedés) esetén az infekció a mintavételt megelőzően valószínűleg több, mint 2 héttel történhetett. A fertőzés után a vírus még hetekig ürülhet a légutakon keresztül, így szeropozitivitás esetén a fertőzőképesség kizárásához PCR vizsgálat szükséges!
 • Szeropozitivitás esetén fennállhat akut fertőzés is, ezért ilyen esetben szükséges légúti mintából PCR–vizsgálatot végezni. Az IgG–pozitivitás és a PCR negativitása csak együttesen igazolja a korábban lezajlott fertőzést.
 • Tüskefehérje-alapú vagy teljes vírust tartalmazó oltóanyagok esetén a szeropozitivitás jelezheti a védőoltás következtében kialakuló mesterséges immunitást.

A laborvizsgálat díja: 7 000 Ft

A mintavételi, mintakezelési és adminisztrációs díj: 5000 Ft

Eredmény kiadás: 10 munkanap (átmenetileg, a minta központi laboratóriumba érkezésétől számítva)

Eredményt megtekintheti: Ügyfélkapun keresztül elérhető Egészségügyi szolgáltató tér (EESZT) felületen

A vizsgálat díja: 12 000 Ft

Tartalmazza a laborköltséget és a mintavételi/mintakezelési és adminisztrációs díjat.

Időpontot foglalok

Az online időpontfoglaláshoz kattintson az ikonra, és válasszon a megadott időpontok közül.

Az foglalásról emailben visszaigazolást kap. Ha néhány percen belül nem jelenik meg az email, nézze meg a spam mappát is!

A COVID ellenanyagszűrés vizsgálatra elsősorban online foglaljon időpontot. Itt lehetősége van a vizsgálat árát online kifizetni.

A szolgáltatás csak az egri rendelőnkben vehető igénybe!