Kedvezményes HPV szűrés

A HPV szűrésről

Miért javasoljuk, miért tartjuk fontosnak a méhnyakrák megelőzése szempontjából a citológiai vizsgálat kiegészítését vagy helyettesítését HPV tipizálással?

A méhnyakat érintő rosszindulatú laphámrákok hátterében 96%-ban Humán Papilloma Vírus fertőzés áll.

Ilyen szoros etológiai kapcsolatot külső tényező és tumor kialakulása között semmilyen más esetben nem találunk.

A HPV fertőzés ugyanakkor nem jelenti a méhnyakrák meglétét, de minden bizonnyal magas rizikót jelent olyan sejtelváltozások, rákmegelőző állapotok kialakulására, melynek talaján később rosszindulatú elváltozás fejlődhet ki.

A HPV fertőzés szükséges, de nem elégséges feltétele a méhnyakrák kialakulásának, és nem minden HPV pozitív nőnek lesz méhnyakrákja.

A HPV fertőzést a szervezetünk 6-12 hónap alatt magától is képes lehet elpusztítani (átmeneti fertőzés), méhnyakrák kialakulására csak a sokáig fennálló, sejtbe épült HPV vírusok jelentek nagy kockázatot.

Mindezek ismeretében a HPV pozitív nőket magas rizikójú csoportba kell sorolnunk, és szoros követést vagy akár szövettani mintavételt is kell javasolnunk a méhnyakrák megelőzése érdekében.

Egyes tanulmányok és a legújabb nemzetközi irányelvek szerint méhnyakrák rizikó szempontjából a HPV státusz ismerete fontosabb és hatékonyabb szűrőmódszer, mint a hagyományos citológiai vizsgálat.

Célunk, nem a már meglévő méhnyakrák kiszűrése, hanem a méhnyakrák kockázatának felmérése, esetleges rákmegelező állapotok kiszűrése és gyógyítása, ezért mi is a legújabb irányelveknek megfelelően elsősorban HPV szűrést, vagy kotesztként HPV szűrést és LBC-t (folyadékalapú citológiai vizsgálat) javasolunk a hatékonyabb megelőzés érdekében.


Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizsgálat során a hüvelyi feltárást követően a méhnyak felszínéről egy kefeszerű mintavételi eszközzel sejteket sodrunk le, amelyet egy speciális folyadékba mosunk bele.

A mintát  Labordiagnosztikai Partnerünkhöz továbbítjuk, ahol a HPV-X 7+7 teszttel méhnyakrák kialakulására magas kockázatot jelentő HPV típusok detektálását végzik.
– a leggyakoribb „high risk” HPV tipizálása külön-külön (hrHPV16, 18, 31, 33, 45, 52, 58)
– csoportdetektálásban további 7 hrHPV (35, 39, 51, 56, 59, 66, 68) jelenléte mutatható ki

A hrHPV pozitív mintáknál* INGYENESEN további tesztet, ún. Confidence metilációs biomarker vizsgálatot végeznek, mellyel a HPV méhnyak sejtekbe épülése mutatható ki. Rákmegelőző állapotok kialakulására nagyobb rizikót jelent, ha a vírus a sejtekbe integrálódott.

Ez a kétlépcsős rizikóbesorolás jelenleg a méhnyakrákszűrés leghatékonyabb módszere.

*A Confidence metilációs biomarker teszt 30 év feletti nők pozitív hrHPV mintáján végezhető el. – laboratóriumi validációs kritérium. HrHPV pozitív 30 év alatti nőknél utánkövetés és 6 hónap múlva ismételt hrHPV szűrés javasolt.

Milyen eredmények várhatók?

A mintavételtől számított 1-2héten belül a kért vizsgálat eredményét a vizsgálatot végző (jelen esetben a labor) intézmény teszi közzé az EESZT rendszeren keresztül, így ügyfélkapuján bármikor megtekintheti.

Pozitív, kóros eredmények esetén telefonon felvesszük Önnel a kapcsolatot és konzultáció keretében elmondjuk a javasolt további teendőket.