Mi történik a hasi ultrahangvizsgálat során?

A hasi parenchymás szervek ultrahangvizsgálata magába foglalja a máj és epeutak, az epehólyag, a hasnyálmirigy, a lép, a vesék és a húgyhólyag; valamint az aorta hasi szakaszának vizsgálatát.

A vékony- és vastagbél valamint a kismedencei szervek (nőknél petefészkek és méh, férfiaknál prosztata) áttekintése is megtörténik, de ez nem helyettesíti a nőgyógyászati vagy urológiai szakorvosi ultrahangvizsgálatot, és nem váltja ki a vastagbéltükrözést sem!

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

A vizsgálatra éhgyomorral és telt/félig telt húgyhólyaggal kell érkezni.
Ez azt jelenti, hogy a vizsgálat előtt 4 órával már nem szabad étkezni, és közvetlenül előtte nem szabad vizeletet üríteni.

Nem javasolt továbbá a vizsgálatot megelőző napokban puffasztó és nehéz ételeket és szénsavas folyadékot fogyasztani, mert ezen tevékenységek korlátozzák az ultrahang elvégzését.

Kevés vizet fogyasztani és a szokásos gyógyszereket bevenni lehetséges.

Mi történik az emlő ultrahangvizsgálat során?

Mindkét emlő állományának és a hónaljárkoknak, valamint az itt elhelyezkedő nyirokcsomóknak az ultrahangvizsgálatát tartalmazza, melyet megelőz ezen területek fizikális vizsgálata (áttapintás).

30 év alatti nőknél elsőként választandó szűrőmódszer. 30 év feletti nők esetén az emlőszűrés mammográfiás vizsgálattal kiegészítendő.

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

A vizsgálat különös előkészületet nem igényel.

Ha volt már mammográfiás vagy ultrahangos emlővizsgálaton ezek leleteit kérjük hozza magával!

A vizsgálatra az időpontja előtt kb. 10 perccel korábban érkezzen meg, mert az anamnézis felvételéhez egy célzott egészségügyi kérdőívet kell kitöltenie.

Mi történik a nyaki lágyrész ultrahangvizsgálaton?

A pajzsmirigy, a nyálmirigyek és a nyaki régió nyirokcsomóinak ultrahangvizsgálata, amely kiegészül a nyaki nagyerek rátekintő vizsgálatával is, de nem tartalmazza és helyettesíti ezen erek (különös tekintettel az arteria carotis) célzott, áramlásos vizsgálatát.

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

A vizsgálat különös előkészületet nem igényel.

Mi történik a carotis ultrahangvizsgálaton?

A nyaki nagyerek célzott ultrahangvizsgálata és Color Doppler módú áramlásvizsgálata.

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

A vizsgálat különös előkészületet nem igényel.

Mi történik a végtagi artériák és vénák Color Doppler módú ultrahangvizsgálata során?

Az alsó végtag mély és felületes vénás rendszerének vizsgálata, különös tekintettel a thrombosis megítélésére; emellett a visszerek és esetleges gyulladásaik feltérképezése is megtörténik. Kiegészülhet a kísérő artériás hálózat vizsgálatával.

A felső végtagok artériás és vénás rendszerének ultrahangvizsgálatát és Color Doppler módú áramlásvizsgálatát tartalmazza, különös tekintettel thrombosis megítélésére. Elvégezhető továbbá a vizsgálat során a dialízisben részesülő pácienseknél létrehozott ún. Chimino-fistula vizsgálatához szükséges vénás mapping is.

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

A vizsgálat különösebb előkészületet nem igényel.

Mi történik az ízületi ultrahangvizsgálaton?

Egy nagyízület (térd / váll / könyök / csípő / boka) speciális ultrahangvizsgálatát jelenti, melyre általában az adott ízületben jelentkező fájdalom, egyéb panasz vagy sérülés miatt kerül sor.

A vizsgálatot ízületi ultrahangdiagnosztikában jártas radiológus szakorvosunk, Dr. Bora László végzi.

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

A vizsgálat különösebb előkészületet nem igényel.

Mi történik a perifériás idegek ultrahangvizsgálata során?

A felső végtagi idegek ultrahangos vizsgálata leggyakrabban panaszt okozó carpalis alagút szindróma / cubitalis alagút szindróma esetén szükséges.

A vizsgálatot perifériás idegek ultrahangdiagnoxsztikájában jártas radiológus szakorvosunk, Dr. Bora László végzi.